De zon hoeft zich maar even te laten zien, of we trekken de barbecue alweer uit de schuur. Het mag dan wel van origine geen Nederlandse uitvinding zijn, maar inmiddels is er niets Nederlandser dan barbecuen tijdens die mooie zomerse dagen. Want als je met je zonnebril, teenslippers, biertje of glas koude, witte wijn (of limonade als je onder de achttien bent) ligt te loungen in de achtertuin, staat er maar een ding echt vast: vanavond gaan we barbecuen.
Ben je toe aan een nieuwe BBQ? Wil je een echte goeie? Dat kan nogal een investering zijn. Want hoewel de nieuwste barbecues steeds innovatiever zijn, zijn ze ook behoorlijk prijzig. Als je toch een fancy barbecue wilt van een topmerk als Weber, dan is het helemaal geen gek idee om op zoek te gaan naar een gebruikte barbecue.
Op gas of houtskool
Als het om smaak en dat echte barbecuegevoel gaat, dan kies je natuurlijk voor houtskool. Nadelen zijn alleen dat je meer geld kwijt bent als je regelmatig barbecuet en dat het schoonmaken niet makkelijk gaat. Kies je voor gemak en zekerheid, dat is een barbecue op gas een optie. Nadeel daarvan is dat je wel die typische barbecuesmaak mist. Daarnaast is de plek belangrijk: een gasbarbecue heeft nog wel eens vlammen die omhoog schieten. Voldoende open ruimte naast en boven de barbecue is dan wel zo veilig.
Formaat
Voor je het weet laat je jezelf meeslepen in je zoektocht naar de perfecte barbecue en koop je er een die veel te groot is. Hoeveel eet je echt tijdens het barbecuen? Dat geeft je een idee van de grootte die je nodig hebt. Als je niet dagelijks feestjes geeft, dan zijn al die extra features op je barbecue misschien toch niet zo nodig.
Onderhoud
Zo fijn als we het barbecuen vinden, zo’n hekel hebben we aan het schoonmaken. Toch is goed onderhoud van groot belang: je barbecue gaat langer mee, het is hygiënischer en een stuk veiliger: je barbecue vliegt bijvoorbeeld niet zo snel in de fik als er geen aangekoekt vet op zit.
Elke BBQ bescherm je tegen roest, stof en andere schadelijke invloeden van buitenaf met een simpel afdekzeil. Het verlengt de levensduur van je barbecue met jaren. Echt waar. Doen.
Het rooster maak je elke keer schoon en vetvrij. Geen zin om dit ‘s avonds nog te doen? Leg het rooster dan in het gras, de dauw zorgt ervoor dat vet en vuil niet aankoekt.
Als je op zoek gaat naar een gebruikte BBQ, check dan hoe de vorige eigenaar de BBQ heeft onderhouden. Kijk goed naar de binnenkant, inspecteer op roestplekken, krassen of vreemde geurtjes. Vraag gerust hoe de eigenaar de BBQ heeft onderhouden en heeft schoongemaakt. Heb je de perfecte barbecue via Markplaats gevonden? Haal dan de hamburgers maar uit de vriezer, want van het geld dat je bespaart geef je het beste tuinfeest ooit.