Onze categorieeën

Tips: snel en prettig handelen op Marktplaats

Handelen, Kopen, Marktplaats tips en trucs, Verkopen

486071355

Het was deze week de week van het geld. Daarom op de valreep nog even wat tips hoe je het meeste uit je geld kunt halen op Marktplaats. Hoe koop en verkoop je het gemakkelijkst en zonder misverstanden? Wat is de beste manier om met biedingen en vraagprijzen om te gaan? Lees snel verder…

Voel je rijk en sla je slag

Wie kent de uitdrukking ‘Op de markt is je gulden een daalder waard’ nog? Op Marktplaats geldt dit ook (al betalen we inmiddels niet meer met guldens). De deals die je op Marktplaats kunt sluiten zijn vaak zo aantrekkelijk, dat je veel rijker lijkt dan je eigenlijk bent. Meubels, kleding, games, kinderspeelgoed, fietsen… het maakt niet uit: overal op de site kun je voor relatief weinig geld je slag slaan. En als verkoper kun je weer een leuk zakcentje verdienen met voorwerpen die thuis vaak alleen maar in de weg staat. Grote schoonmaak houden en tegelijkertijd het geld zien binnenstromen. Kan het nog leuker?

Comfortabel handelen op Marktplaats

Handelen op Marktplaats kan, zoals gezegd, heel leuk en makkelijk zijn, maar het is daarvoor wel goed om te weten hoe je het gewenste signaal moet afgeven, irritaties kunt voorkomen, en wanneer het toch echt tijd is om de onderhandelingen af te breken. Hieronder enkele aandachtspunten waarmee kopers en verkopers een prettige onderhandeling tegemoet kunnen zien.

Tips voor kopers

Bied realistisch

Als je nog een beetje een kans wil maken een product te kunnen ‘veroveren’, moet je de verkoper niet beledigen door extreem ver onder de vraaprijs te gaan zitten. Als er ergens 60 euro voor gevraagd wordt, en je weet dat dit een redelijk acceptabele prijs is, dan is het niet slim om vijf euro te bieden. De verkoper zal waarschijnlijk geïrriteerd raken en je bod verwijderen. In ieder geval is de kans groot dat je niet serieus wordt genomen. Het ‘grote onderhandelspel’ kun je best spelen, maar bied dan minimaal de helft van de vraagprijs, of begeleid je vraagprijs met goede argumenten of kritische vragen over het product.


Verwijder bod bij geen interesse

Als koper heb je hier zelf misschien weinig mee te winnen, maar het is wel zo beschaafd om je bod te verwijderen als je geen interesse meer hebt. En vertel, als het even kan, aan de verkoper waarom je dit doet. Dan komt deze niet voor verrassingen te staan en worden andere bieders ook niet onnodig afgeschrikt.


Stel voldoende vragen over het item

Foto’s vertellen veel over een product dat wordt aangeboden op Marktplaats. Maar niet alles. Maak niet te snel geld over als je nog ergens over twijfelt. Stel vragen over de staat, eigenschappen, nieuwprijs, leeftijd, alles wat je kan helpen bij het bepalen van de juiste prijs en van de algemene geschiktheid voor jou. Als het toch te groot is voor je kast of huis, niet blijkt te passen op een bepaald apparaat, uit een ander jaar komt dan de bedoeling was, of van het ‘verkeerde’ materiaal is, is dit handig om te weten. Nu kun je nog vragen stellen en de deal afblazen, later waarschijnlijk niet meer. Tenzij je het gaat ophalen, maar ook in dat geval is het goed om vooraf zoveel mogelijk te weten.

Tips voor verkopers

Vraagprijs + bieden

Zelf geef ik altijd een vraagprijs op als ik een product te koop zet, gecombineerd met de mogelijkheid om vrij te bieden. Dan weten de mensen wat ik in gedachten heb en snappen ze dat ze hier niet enorm ver onder moeten gaan zitten. Tegelijkertijd ben ik dan wel flexibel genoeg om lagere biedingen te overwegen. Je kunt immers wel een redelijke prijs bedacht hebben, maar er moeten maar net de juiste mensen naar je advertentie kijken. En misschien vind je het ook wel prettig om je item snel kwijt te raken. Als je met een iets lagere prijs je product veel sneller kwijt bent (en je geld dus eerder binnen hebt), is daar ook wat voor te zeggen.

Een vaste vraagprijs gebruik je meestal alleen als je echt geen cent minder wilt, en zeker wilt weten dat je serieuze bieders krijgt, die ook snel tot kopen over zullen gaan wanneer ze reageren. Tenzij je vraagprijs al meteen heel schappelijk is, zal de verkoop zo alleen wel wat langer duren.


Goede vraagprijs bepalen

Zuig niet zomaar wat uit je duim, en ga niet teveel uit van de nieuwprijs. Het is heel erg van het (soort) product afhankelijk wat een redelijke prijs is. Als je voor een televisie 3 jaar geleden duizend euro hebt betaald, moet je niet raar opkijken als je hier nu nog maar een derde voor krijgt. Het beste is om in de rubriek waar je je item gaat plaatsen te kijken naar de prijzen van vergelijkbare producten (en mogelijk wat hiervoor geboden wordt). Dan weet je dat je daar in de buurt – en liefst nog onder – moet gaan zitten om opgemerkt te worden.


Negeer onwaarschijnlijk hoge biedingen

Hoewel het in principe beleefd is om te reageren op biedingen, is het riskant om in te gaan op biedingen die extreem ver boven de vraagprijs liggen. Grote kans dat je dan met een oplichter te maken hebt. Ga er niet op in en verwijder het bod. Het komt natuurlijk wel eens voor dat je product erg populair is en er verschillende geïnteresseerden tegen elkaar aan het opbieden zijn en dat er een derde ineens flink hierboven gaat zitten om zo niet meer ‘verslagen’ te worden, maar het moet wel een aannemelijke prijs zijn voor je product.


Voor veelgestelde vragen over kopen en verkopen op Marktplaats, en meer tips over veilig en prettig handelen: zie de Martkplaats Manieren- en Help en Info-pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder