Onze categorieeën

Zelfrijdende auto’s: de toekomst is nu

Technologie

selfdriving-car-google

Toen David Hasselhoff (the Hoff voor intimi) als Michael Knight voor het eerst plaatsnam in KITT - in de hitserie Knight Rider uiteraard - waren de zelfrijdende kwaliteiten van de omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am allesbehalve geloofwaardig. Zeg maar rustig science fiction. Het was 1982 en de auto-industrie pronkte met elektrische ramen en meebewegende koplampen. Dat was het zo ongeveer. Nee, dan Knight Industries Two Thousand: KITT praatte, KITT reed op eigen houtje naar Michael als die zichzelf weer eens in de nesten had gewerkt in een schimmig pakhuis vol boeven én hij deed en passant ook nog even een medische scan nadat hij Michael aan boord had gehesen.

De volledig zelfrijdende auto laat nog even op zich wachten

Vijfendertig jaar later (o god, zijn we al zó oud?) heeft het leven de kunst geïmiteerd. Auto’s rijden weliswaar nog niet op eigen houtje naar hun baasje toe – Tesla, dat op dit moment voorop loopt in zelfrijdende auto’s, instrueert chauffeurs te allen tijde de handen bij het stuur te houden – maar het is al een paar jaar mogelijk. Vraag maar aan Google, dat sinds 2011 een aantal ‘Driverless cars’ heeft rondrijden in de Amerikaanse staat Nevada. En dan heb ik het niet over auto’s met een afstandsbediening, zoals de DeLorean van Doc Brown in Back to the Future, maar over auto’s die op basis van satelietinformatie exact weten waar ze zijn en met camera’s en sensoren het overige verkeer in de gaten houden. Overigens heeft Google voor slechts drie auto’s een licentie gekregen, die aan strikte voorwaarden dienen te voldoen (onder meer: rode kentekenplaten, altijd een bestuurder én co-bestuurder aan boord).

Wat kan er nu al?

Hoewel het nog een jaar of tien tot twintig zal duren voordat auto’s ons daadwerkelijk zelfrijdend van A naar B brengen, innovatiefreaks kunnen de komende jaren hun lol op. De verwachting is dat naast Tesla ook andere grote autoproducenten als Mercedes en Volvo de autopiloot gaan aanzetten. Ik zeg bewust ‘aanzetten’ en niet ‘uitrusten met’, omdat veel nieuwe auto’s op dit moment de showroom al verlaten met de software en techniek aan boord om het tijdens lange stukken op de snelweg van je over te nemen. Misschien rij jij dus zonder dat je het wist al een jaar rond in een soort KITT, maar dan minus de turbo boost waarmee Michael in noodgevallen óver obstakels sprong.


“Mark my words: A combination airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come.”

Henry Ford, 1940

 

We vliegen al…

Mocht je trouwens denken dat vliegende auto’s een brug te ver zijn; ook die zijn er al. De eerste door consumenten te bestellen is die van de Slowaakse startup AeroMobil. Het ‘autuig’ is gericht op mensen die dagelijks grote afstanden moeten afleggen en die geen tijd willen verliezen aan taxi’s, openbaar vervoer en boarding. Echt hard zal het niet gaan met de AeroMobil: omdat het een vliegtuig is, moet je als bestuurder over een vliegbrevet beschikken en opstijgen vanuit je eigen achtertuin is er ook niet bij.

aeromobil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder

In de ban van de televisie

Hobby en Vrije tijd, Technologie
“Tv is een van de invloedrijkste media die er wereldwijd bestaan”, lees ik op Wikipedia als ik op zoek ben naar weetjes over de beeldbuis. Aanleiding van mijn zoektocht is de Internationale Dag van de Televisie die we net achter de rug hebben. Een dag die in 1996 in het...
Lees verder