Onze categorieeën

Thuisfitness-tips: van kettlebell tot bokszak

Sport en Activiteit

shutterstock_167997110

Het is niet voor het eerst dat ik over binnenactiviteiten schrijf, maar sjoelen en biljarten laten we hier achterwege. We gaan ons nu écht in het zweet werken, met oefeningen en fitnessattributen waar je lekker thuis mee aan de slag kunt. Want, laten we wel wezen, iedereen wil in shape komen. Of het nu voor je gezondheid is, een hardloopwedstrijd die in je agenda staat, of om deze lente en zomer te kunnen zeggen: ‘I’m sexy and I know it!’

1) Kettlebell

De kettlebell is al jaren hot in de fitnesswereld maar toen ik er voor het eerst van hoorde, had ik zo mijn bedenkingen. Beelden in mijn hoofd van kogelslingeraars en koeienbellen deden mij niet meteen naar de kettlebellenwinkel sprinten. Maar daar komt nu verandering in. Binnenkort doe ik mee met een zogenaamde ‘obstacle run’ – feitelijk voor je plezier door de modder baggeren en over muurtjes klauteren – en hiervoor is zowel een goede conditie als een krachtig lichaam belangrijk. Enter de kettlebell: een soort kanonskogel met handvat waarmee je bijna je hele lijf tegelijk traint. De (vaak slingerende) oefeningen met veel herhalingen zorgen voor sterkere spieren én een beter uithoudingsvermogen. Net wat ik nodig heb dus!

2) Optrekstang / pull-up bar

Een vriend die vorig jaar dezelfde obstacle run deed, heeft veel gehad aan zijn pull-up-oefeningen. Dan kun je tenminste goed met een touw over muurtjes en strobalen klimmen of soepel overpakken als je hangend aan zogeheten monkey bars een modderpoel moet overbruggen. In mijn fitnesscentrum hangt een optrekstang maar ik voel me niet geroepen om me daar puffend en hijgend omhoog te hijsen terwijl de halve sportschool toekijkt. Helemaal als je net begint en met moeite twee keer boven komt, is dat redelijk embarrassing. Gelukkig zijn er genoeg optrekstangen (of pull up bars, chinning of chin up bars) voor thuis, zoals zo’n handige stang voor tussen de deurposten.

shutterstock_230561428

3) Push-up bars / opdruksteunen

Van pull-ups naar push-ups, een ware klassieker. Simpel, effectief en erg geliefd als strafoefening in het leger; of misschien heb ik gewoon teveel oorlogsfilms gezien - ‘Drop down and give me 50!’. Eigenlijk heb je er geen hulpstukken bij nodig, maar er bestaan wel speciale opdruksteunen, waarmee je je polsen kunt ontzien (je hand staat dan niet in een hoek van 90 graden) en je dieper kunt ‘dippen’ voor een intensievere workout. Het proberen waard, lijkt me.

4) Springtouw

Nog zo’n gouwe ouwe: het springtouw. Ideaal: makkelijk mee te nemen, overal te gebruiken, en je kunt je behoorlijk snel in het zweet werken. Los van de simpele, traditionele uitvoering zijn er ook speciale varianten. Zoals een springtouw met verzwaarde handvatten, voor een combinatie tussen cardio- en krachttraining, of één met een ingebouwde teller, zodat je zelf geen energie aan de herhalingen hoeft te besteden. (Tussentijds je aantal sprongen checken is dan alleen niet aan te raden.)
shutterstock_182152700

5) Bokszak

Een flinke bokszak kan ook een goed fitnessattribuut zijn: je hoeft hiervoor echt niet in de ring te staan of bokslessen te nemen (al is het wel goed om je op zijn minst even in de techniek te verdiepen om blessures te voorkomen). Zelf heb ik enkele jaren thaibokslessen gevolgd en daarvoor een grote, zware zak van 180 cm aangeschaft voor aan mijn plafond. Fantastisch! Je hoeft maar een paar minuten los te gaan op dat ding, met snelle stoten en trappen, voor een mega-intensieve workout. En nadien voelt het alsof je de hele wereld aankunt (nadat je eerst even bent bijgekomen uiteraard).

shutterstock_234997276

6) Fitnessgames

Je zult niet zo snel aan videogames denken als je fit wilt worden en juist daarom is het goed om ze weer eens te noemen: ze zijn namelijk effectief en ook nog eens leuk om te doen. Veel mensen zijn bekend met Wii Sports – waar een zeer uitputtend boksspel bij zit – maar de actieve gamer kan ook bij de Playstation (Move) en Xbox (Kinect) terecht. Bijvoorbeeld met Sports Champions (check boogschieten en volleybal) en Move Fitness voor de PS3, of Zumba Fitness Rush en Nike+ Kinect Training voor de Xbox 360.

Veel succes met deze fitnessactiviteiten; en als je nog wilt weten hoe je ze langere tijd vol kunt houden, lees dan de tips van Leonie.

Check nog even de video hieronder voor een leuke combo van kettlebell swings, push ups en touwtjespringen:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Échte quad-rijders gaan het liefst offroad

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit
Een paar weken geleden zag ik ze staan bij een benzinestation: zes quads. Ik raakte aan de praat met de eigenaren. Eerlijk gezegd kende ik die quads vooral van malloten die er 100 km/u mee door de bebouwde kom rijden, zonder helm, kortom met weinig ontzag voor menselijk leven. Ook...
Lees verder

Beginnen met fietsen? Zo koop je een fiets die bij je past (deel 1)

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit
Gisteren appte een vriendin me. “Hey fietskenner,” schreef ze. Dat begon al goed! Ze vervolgde: “Ik wil me oriënteren op het kopen van een racefiets. Waar moet ik naar kijken?” De eerste vraag die ik haar terugstuurde: “Wat wil je met die racefiets gaan doen?” Dat ligt nogal voor de...
Lees verder