Onze categorieeën

Sportieve voornemens: zo hou je ze vol

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit

160114_MPB_goede_voornemens

Januari staat in het teken van goede voornemens. Ook mensen die ‘eigenlijk niet aan goede voornemens doen’, krijgen in deze periode toch behoefte aan verandering. Vooral op het vlak van gezondheid en beweging schieten velen na een decembermaand vol lekkers massaal in de goede voornemens. Menig sportschoolabonnement wordt afgesloten in de eerste week van januari, om een maand of twee later te constateren dat er maar summier gebruik van is gemaakt. Zonde van het geld, maar vooral jammer dat je weer niet hebt doorgezet. Hoe zorg je er nou voor dat je niet afhaakt?

In mijn omgeving heb ik gelukkig wat mensen die antwoord kunnen geven op deze vraag. Eén daarvan is mijn nichtje, Marit Huisman. Zij heeft van haar 16de tot haar 23ste op hoog niveau aan wielrennen gedaan. Ze maakte onderdeel uit van de nationale selectie en reed in het team van Leontien van Moorsel. Zij weet dus hoe het is om dingen aan te kant te zetten voor de sport.

Hou het realistisch

Volgens Marit helpt het om naar een doel toe te werken, zolang het maar een haalbaar doel is. Begin je bijvoorbeeld in mei met hardlopen, met als doel om in november de marathon van New York te rennen, dan is de kans groot dat enkel het plan om dit te gaan doen, straks niet meer is dan een mooie herinnering. Met realistische doelen hou je langer vol. Ook geeft ze aan dat het leuk moet zijn. Als je niet blij wordt van hangen aan gewichten in een inspiratieloze sportschool, ga dan lekker buiten sporten. Wielrennen, mountainbiken, hardlopen, bootcampen; er is genoeg te doen. Bovendien krijg je in de buitenlucht ook nog eens je portie zuurstof binnen.

shutterstock_136301591

Luister naar je lichaam

Je moet het dus leuk maken voor jezelf, maar wat doe je als je een keer geen zin hebt? Marit: "Als je echt lichamelijk moe bent, blijf dan lekker thuis. Maar als je meer lui dan moe bent aan het einde van de werkdag, geef jezelf dan een schop onder je kont en ga toch sporten. Ik heb nog nooit iemand na een uurtje sporten horen zeggen dat ze er spijt van hadden." Weet je niet of je liever lui dan moe bent? Een half uurtje hardlopen kan volgens Marit al voldoende zijn. "Dan ben je er toch even uit, heb je nog wat aan je avond en ben je blij dat je gegaan bent. Dat gevoel helpt je de volgende keer weer van de bank af."

shutterstock_222073615

Begin rustig

Nog iemand die ik aan de tand heb gevoeld is Stephan van Velzen, personal trainer bij Like a Viking en sportinstructeur bij Kenamju in Haarlem. Een van zijn belangrijkste adviezen is om niet meteen 6 keer in de week te gaan trainen. "Je lichaam moet wennen en als je in één keer van niets naar alles gaat, is de kans groot dat je geblesseerd raakt. Dan lig je er alweer uit voordat je überhaupt in de flow bent gekomen." Die flow, die moet je zien te vinden. En om zover te komen, is drie keer in de week sporten prima. Maar dan wel drie keer in de week er echt voor gaan. Stephan: "Je moet er tijd voor vrijmaken. Dat doe je voor sociale activiteiten, dus ook hiervoor. Je moet je committen aan je doel." Gaat je commitment zo ver dat je toch vaker dan drie keer gaat sporten, focus je dan iedere keer op andere oefeningen of een andere sport. Stephan: "Als je iedere keer andere spiergroepen aanspreekt, verklein je de kans op blessures."

Eten = energie

Ook met eten kun je jezelf in de juiste modus brengen én houden. Want als je veel sport, mag je veel eten!  Als het maar gezond is. Gezond eten is kleurrijk eten (uit de natuur), gevarieerd eten, regelmatig eten en kruiden gebruiken om je gerechten op smaak  brengen in plaats van kant en klare sausjes. Je hoeft niet per se grote porties naar binnen te werken, als je je stofwisseling maar op gang houdt. Dat doe je door vaak te eten. Bovendien: als je (meer) gaat sporten, gaat je lichaam vanzelf om meer voeding vragen. Dat verschilt overigens per training. Zo heb je bij full body circuitjes vaak veel meer honger de volgende dag, dan wanneer je puur en alleen krachttraining over cardio doet, omdat het veel intensiever is.

shutterstock_127177115

De tips nog even op een rijtje:

  1. Stel haalbare doelen
  2. Doe wat je leuk vindt
  3. Luister naar je lichaam
  4. Begin rustig
  5. Eet gezond en regelmatig
  6. Zorg voor afwisseling

Tja, eigenlijk weten we het allemaal wel: wil je gezonder leven, dan moet je de discipline opbrengen om te gaan sporten. En dat moet echt vanuit jezelf komen. Met deze tips kun je het sporten vol blijven houden zonder dat het als volhouden voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder