Onze categorieeën

Hoe je iedereen te vriend houdt als je op kamers gaat

Huizen en kamers, School en studie

shutterstock_140246425

Het is zover. Je gaat op kamers. Na jaren komt eindelijk het bloed onder je nagels terug. Wég met het ouderlijk gezag, je irritante broer of zus, en die bemoeizuchtige buurvrouw. ’Wie maakt nog me wat’’, hoor ik je denken. Nou, daarom schrijf ik je dit blog. Het Nieuwe Leven vraagt niet alleen veel van je lever, maar vooral van je social skills. Ook al ga je op jezelf wonen, je leeft met anderen. Hoe zorg je ervoor dat je met je huisgenoten door één voordeur kunt? En je erfenis veilig stelt? En niet ontvriend wordt?

Huisgenoten

Samenwonen, koken, uitgaan, chillen met je huisgenoten wordt een stuk lastiger als je ruzie met elkaar hebt. Wil je voorkomen dat Mr. Frank Visser bij je op de stoep staat? Wees dan een goede huisgenoot door onderstaande tips te gebruiken:

* Zeg wat je doet, doe wat je zegt. Als je hebt afgesproken dat je kijkt naar een nieuwe vaatwasser, dan moet je dat ook doen en niet verwachten dat je huisgenoot nog weken zijn bord schrobt met een borstel.

* Wees een OEN. In de zin van Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Toon interesse in het leven van je huisgenoot, zodat je elkaar (nog) beter leert kennen en daardoor meer begrip en (h)erkenning voor elkaar hebt.

* Onthoud je schoonmaakplicht. Als je de boel laat aankoeken, verslonzen en vieze stapels kleding en vaat laat groeien wanneer het jouw beurt is om schoon te maken, leidt dat tot irritaties. Zet het in je agenda(-app), hang post-its op, doe wat nodig is. En als het je nou echt niet lukt, koop je gewoon een kratje bier minder in de week en neem je een schoonmaakster. Dan hou je ook weer tijd over voor leukere dingen. De kroeg bijvoorbeeld.

* Heb je een huisbaas? Reageer altijd op zijn telefoontjes of e-mails en stuur een kerstkaart.

Familie

Niet alleen je huisgenoten moet je te vriend houden. In goed contact staan met je familie is net zo belangrijk. Misschien nog wel belangrijker. Wie helpt je anders met verhuizen en schoonmaken? Terwijl je vader je nieuwe bank ophaalt, je moeder de ramen lapt, verken jij online de buurt met Tinder en Pokemon Go. Ben je eenmaal genesteld, gooi je familie dan niet weg als een leeg blikje bier. Je hebt ze nodig als je een keer in geldnood of hongersnood verkeert. Hoe onderhoud je de familieband?

* Werk je agenda bij met belangrijke data. Denk in ieder geval aan verjaardagen en de huwelijksdag van je ouders.

* Je moeder is de spin in het web. Bel haar minimaal één keer in de week op. Doe dit bij voorkeur niet in het weekend, want moeders horen de kater door je stem heen.

* Probeer af en toe naar huis te gaan om met je familie te eten. Zo zien jullie elkaar en voor jou heeft het nog meer voordelen: je bespaart geld en je krijgt vaak een bakje eten mee terug.

Vrienden

Het is heel goed mogelijk dat al je aandacht opgaat aan Het Nieuwe Leven. Hierdoor kun je wat minder aandacht hebben voor je bestaande vrienden. En da’s jammer, want vroeg of laat kun je elkaar nodig hebben of sta je opeens naast je ‘vergeten vrienden’ op een after. Natuurlijk komen en gaan er mensen in je leven, maar voor je echte vrienden moet je soms wat tijd vrijmaken. Wat kun je doen om je bestaande vrienden te vriend te houden?

* Ga per kwartaal wat leuks doen dat past bij het seizoen. Huur een bootje in de zomer, ga in de herfst kastanjes roosteren in een kampvuur, schaats in de winter en tijdens de lente organiseer je een paasontbijt.

* Laat ze bij je slapen bij een groot evenement bij jou in de stad. Woon je in Amsterdam? Nodig ze dan uit voor bijvoorbeeld Koningsdag of Amsterdam Dance Event. Luchtbed nodig? Laat ze er eentje zelf meenemen of scoor een luchtbed hier.

* Vier altijd je verjaardag en nodig iedereen daarbij uit. Je bestaande vrienden kunnen dan je nieuwe vrienden ontmoeten die je hebt leren kennen op school, bijbaan en tijdens het uitgaan.

Met bovenstaande tips kun je iedereen om je heen te vriend houden, terwijl je van hertentamen naar studiefinanciering leeft. Geniet van een van de mooiste periodes uit je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder