Onze categorieeën

Slaapoplossingen voor op kamers

Huis en inrichting, Huizen en kamers

shutterstock_258282179

Echt niet alle studenten zijn lallende, brallende jongeren die alleen maar feesten en leven op een dieet van bier, cola en pizza. Maar dat ze vaak niet aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht komen, mogen we wel aannemen. Een nachtje doorhalen om te kunnen studeren voor een tentamen, huisgenoten die je wakker houden, vervelende straatgeluiden omdat je nu eenmaal een kamer op een toplocatie in het bruisende centrum moest hebben. En natuurlijk wil je zelf ook wel eens een afzakkertje nemen en niet om tien uur bij dat kick-ass feest vertrekken voor je schoonheidsslaapje. Juist dan is het belangrijk dat de uren slaap die je wel pakt, zo aangenaam mogelijk zijn. Tegelijkertijd heb je beperkingen wat betreft ruimte en budget. Wat is er allemaal mogelijk voor de gemiddelde student?

Nee, een waterbed of peperduur traagschuimmatras zul je niet zo snel aantreffen in een studentenkamer, maar dat betekent niet dat een student maar genoegen moet nemen met een armoedig matrasje in de hoek. Of wel? Hieronder enkele opties:

Boxspring

De boxspring is één van de populairste beddensoorten. Erg comfortabel vanwege de combinatie van het geveerde onderstel en bijpassend matras: in feite twee matrassen op elkaar dus. Geen wonder dat je dit type bed vaak in hotels tegenkomt. Ook handig is dat je geen bedombouw hebt, waarmee je dus ruimte bespaart. Goed nieuws voor de student.

boxspring

Hoogslaper of Stapelbed

Hoogslapers en stapelbedden zijn echt niet alleen voor kinderen of om rekruten in te proppen tijdens militaire dienst. Ook op je studentenkamer kan dit reuzehandig zijn. Met een hoogslaper spaar je veel ruimte uit: onder het bed kun je veel spullen kwijt, die je anders niet of niet zo makkelijk erboven zou plaatsen. En als je kamergenoten hebt, is een stapelbed natuurlijk heel efficiënt.

shutterstock_197062571

Opklapbed/Vouwbed

Als ruimtebesparing erg belangrijk is voor je, kun je denken aan een opklapbed of vouwbed. Het comfort is misschien iets minder maar erg handig is het wel: overdag prop je het ding in een kast of zet je hem ergens in de hoek en ’s avonds klap je hem uit. Uiteraard ook heel goed te gebruiken als logeerbed. Tweedehands ook erg goed te betalen: voor de prijs van een krat pils of grote pizza kun je al klaar zijn.

vouwbed

Bedkast

We blijven in het thema ‘opvouwen’, met een bedkast. Ja, dat bestaat ook en het is precies wat je denkt: een combinatie van een bed en een kast. Als het bed ingeklapt is, ziet de kast er uit als iedere andere kast, met ook nog gewoon opbergplekken als vakjes en laatjes. Je ziet ze niet zo veel, maar misschien een idee.

bedkast

Slaapbank/Bedbank

Nog zo’n inklapbaar 2-in-1 item (de laatste, echt waar): de welbekende slaapbank. Een bed en bank in één: geld- en ruimtebesparend, dus. Als het de belangrijkste bank in de kamer moet zijn, moet je wel even bedenken of je dat ook een fijne plek vindt om te slapen, maar verder zijn er weinig dingen om mee rekening te houden. Er zijn verschillende soorten, ook met echt comfortabele matrassen erin.

$_85-6

‘Gewoon' bed

Ruimte zat of geen zin in al dat gevouw en geklap: dan kun je ook gewoon een ‘klassiek’ bed nemen, compleet met bedombouw. Ook dan is er nog veel te kiezen natuurlijk: ga je voor hout, metaal of kunststof? Voor subtiel en licht of robuust en massief? Misschien wil je wel een sprookjesachtig hemelbed.

shutterstock_229099540

Matras of Luchtbed

Nee, het hoeft geen armoedig matras in de hoek te worden, maar als je een goed stevig exemplaar neemt, kun je best alleen op een matras gaan liggen. Een vriendin van mij, die een kamer had die gemaakt leek voor een hobbit, deed dit ook gewoon. Het zag er niet eens zo cheap uit. Het had wel iets stijlvols; een beetje Japans of minimalistisch.

shutterstock_234660919

Een luchtbed kan uiteraard ook. Je hebt best comfortabele modellen, dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Iedere dag dat ding opblazen is misschien wat minder maar je kunt ook een automatische pomp kopen (of gewoon een zelfopblaasbaar matras).

Lang en breed

Als je hebt besloten op wat voor bed, matras of constructie je de nachten wilt gaan doorbrengen, moet je trouwens ook nog even bedenken hoe groot het een en ander precies moet zijn. Is een éénpersoons bed groot genoeg, of ben jij iemand die de ruimte nodig heeft en liever voor een zogenaamde ‘twijfelaar’ gaat; dus tussen een één en tweepersoons in? Of is het toch zeker de bedoeling - en verwachting! - dat er vaak een andere ‘slaper’ naast je komt liggen? Ga dan voor een tweepersoons. Er is overigens ook nog verschil in lengte. Je hebt bedden van 1.80 meter, 2 meter, maar ook langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder